Commodore Amiga

En kreativ eksplosjon!

Datamaskin som et kreativt verktøy tar helt av når Commodore Amiga 500 blir introdusert i 1985. Commodore 64 forblir den mest solgte datamaskinen med ca. 17 millioner datamaskiner solgt mens Amiga 500 selger ca. 6 millioner. Fremdeles den dag i dag ligger de på topp av mest solgte hjemme-datamaskiner.

C64 hadde en 1MHz CPU og 64K RAM mens Amiga (som gikk i fotsporene) hadde 7MHz CPU og 512K RAM. Amiga tok også steget opp til 16-bit, og med Amiga kunne vi lage sample-basert musikk.

En diskett skulle definere livet mitt

Jeg fikk min første Amiga 500 som tenåring og oppdaget noen filer som sluttet på .mod tilfeldig blant diskettene som fulgte med kjøpet. Like tilfeldig åpnet jeg et program som het ProTracker blant diskettene og så at man kunne laste inn «Module». Jeg la to og to sammen og lastet inn modulen og voilá! Der dukket det opp bokstaver og tall i rekkene. Når jeg trykket «Play» kom det musikk ut av TV-en!

Ikke bare var det musikk men det hørtes jo «helt» ekte ut. ProTracker brukte og manipulerte digitale samples i stedet for syntese. Det var kun 4 kanaler tilgjengelig på Amiga hvor 2 var ekstremt venstre og de 2 siste var ekstremt høyre i stereobildet. For digitale geeks, det var 4 kanaler i 8-bit med max 28kHz oppløsning. Ikke helt Audio CD-kvalitet som er 16-bit stereo med 44.1kHz oppløsning.

ProTracker ble utviklet av Lars Hamre, Anders Hamre, Sven Vahsen og Rune Johnsrud og ble gitt gratis som freeware, og var blant de aller første musikkprogrammene som muliggjorde hjemmestudio for folk flest.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept
Pinball Dreams Intro
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept
Spaceballs – State of the Art

Industristandard

Commodore Amiga ble fort industri-standard for lyd, bilde og video-redigering og fant veien til de fleste lokal tv-stasjonene. Vi brukte en Amiga 2000 på jobb i TV-Haugaland AS når jeg jobbet der som ungdomsarbeider fra 1992 til 1994.

Den kreative oppblomstringen som kom med Amiga gjorde at kreative folk samlet seg i grupper og samarbeidet om å produsere digitalt innhold for å imponere og vise fram skills. Og imponere gjorde de. Det ble kalt for «demo-scenen», og det gjaldt om å tyne mest mulig ut av den lille datamaskinen for å få ut mest mulig. The Gathering startet i 1991 av medlemmer av demogruppa Deadline og startet som demoparty (men det ble også kalt copyparty for en eller annen grunn). Det holdes fremdeles demoparties og demoer blir faktisk gitt ut den dag i dag.

Demoscenen brøytet vei og lagde standarder innen multimedia og programmerings-teknikker for lyd, bilde og 3D. Mye av det som ble vist frem kunne ende opp i dataspill produksjon.

Demoen til venstre «State of the Art» kom på EN floppy-disk, dvs. den er ikke større enn 1.44 megabyte!