Foto: NTB Scanpix/Reuters/Jorge Silva

Medieinnhold

I Dagbladets nettsider www.dagbladet.no 8. november kan man lese en sak som lyder «Politikvinne ble satt fyr på – men har sympati med demonstrantene» som inneholder et bilde av politikvinnene Abigail Aburto Cárdenas og María Hernández Torres som er satt i brann av en molotovcocktail som en av opprørerne har kastet mot dem. Scenene er fra Santiago i Chile hvor det pågår en demonstrasjon mot regjeringen i landet. Bildet er sterkt og vekker mange blandede følelser hos meg, og er derfor en av nyhetene denne uken som har festet seg i min bevissthet.

Det er ikke like spennende å skrive om demonstrasjoner i et land som ligger langt vekke og som har en kultur som er nokså annerledes enn vår. Vi anser oss som distanserte og klarer ikke å oppleve like stor empati. Men i denne saken fokuseres det på at to politikvinner blir satt i brann av en molotovcocktail og synet av disse to kvinnene i brann vekker kanskje gammeldagse holdninger hos meg som en mann som vil beskytte mine døtre. Og den vekker empati for lidelse ettersom de aller fleste av oss har blitt brent en eller annen gang. Bildet er veldig dramatisk, dermed appellerer nyhetssaken mer til oss personlig og jeg er mer villig til å klikke inn for å lese, og dermed også klikke videre inn i hyperteksten for å bli eksponert for enda mer reklame, noe som er et av hovedmålene til Dagbladet.

2 tredjedeler av artikkelen handler om hvordan kvinnene opplevde angrepet, og deres syn på opprørerene, og den siste tredjedelen handler om hva opprøret handler om. Kvinnene uttrykker forståelse, og kanskje moderlige følelser for de som har forulempet de. Selve opprøret handler om en befolkning som ønsker mindre ulikhet og reformer innen helse, utdanning og pensjon. Vi i Norge tar kanskje disse godene for gitt, og klarer kanskje ikke helt å identifisere oss med opprørerene. For meg personlig oppleves den tredje og andre verdenen som noe som uunngåelig må øke intern lykklighet og dermed må de følge de landene som allerede har høy lykke.

Dette er derfor en sensasjonell nyhet som blir klikket videre inn på pga. det sterke bildet og kontrasten vi finner i tittelen.

Nå dukket denne nyheten opp i Norge, men ut fra teksten ser vi at nyheten også ble tatt opp i Chilensk TV «24 Horas» og har derfor større propaganda verdi i Chile ved å male opprørerne som voldlige og onde. Den gir også opprørspolitiet et ansikt av lidende kvinner som kanskje i Chilensk kultur har enda større kraft med tanke på hvor langt eller kort man er kommet med likestilling og holdninger rundt det. Kanskje denne saken er veldig spisset til å gagne noen?