fbpx
Webdesign2019-01-04T20:34:56+00:00

Webdesign

Helt enkelt

Hva er webdesign egentlig?

Helt enkelt forklart

Webdesign er kunsten å sette informasjon, multimedia og grafiske elementer sammen til et dokument som nettleserene på datamaskiner, nettbrett og mobiler kan lese og dermed vise til deg slik designeren ønsket.

En webdesigner får i utgangspunktet grafiske elementer og informasjon av kunden, og komponerer deretter en nettside med dette.

Det som utgjør forskjellen på en god og en dårlig webdesigner er forståelsen webdesigneren har av design-prinsipper og brukeropplevelse. Hva som ser bra ut og hva som er naturlig og behagelig for oss mennesker. Men en god webdesigner kan også utforme gode løsninger på funksjonelle ønsker.

Webdesign er altså et krysningspunkt mellom forskjellige disipliner, og en webdesigner jobber gjerne sammen med mennesker fra flere disipliner.

Grafisk designer?

Det er allerede ett minimum med design-prinsipper som en webdesigner må kunne for at nettsiden ikke skal oppleves som klønete og vanskelig. Men en webdesigner blir fort en grafisk designer hvis ikke elementene er klare på forhånd. I såfall kan webdesigneren komme med design-forslag på samme måte som en grafisk designer, men da utvides tiden på jobben betraktelig. En løsning kan være å hente inn stockfoto eller elementer, men nettsiden kan da fort bli generisk.

Først må designeren bli kjent med deg og firmaet ditt, deretter foretar designeren en markedsundersøkelse for å finne lignende firma og trender. Så lages det et par moodboard eller stemnings- / idékart med forslag til farger, fonter og design-elementer og gjerne med en god forklaring som også inkluderer fag som fargepsykologi. Når det er godkjent fortsetter designeren med å lage skisse på layout på websidene. Og når den er godkjent begynner designeren å lage elementene for deretter å sette dem sammen til et ferdig produkt.

Eller dataprogrammerer?

En webdesigner blir fort en dataprogrammerer hvis kunden vil ha funksjoner som ikke finnes lett tilgjengelig. Du har kanskje hørt uttrykk som frontend og backend utviklere som er begrep på data-programmerere som jobber mot nettsider eller applikasjoner enten på selve nettsiden eller på server siden. En dataprogrammerer som i tillegg forstår design-prinsipper og brukeropplevelse er en sjelden men veldig ettertraktet vare i dag. Disse jobber ofte i større digitaliserings firma.

Ellers har vi markedsførere som kan bruke nettsider aktivt for å samle inn brukerinformasjon, og som bruker informasjonen til å effektivisere markedsføringen.

Lage din egen nettside?

Hvis du ikke har planer om nettbutikk, blogg eller andre avanserte funksjoner, så er nettsiden din vanligvis ikke mer enn et digitalt visittkort og dermed nokså enkel å lage. I dagens digitale landskap er dette vanlig, og det er helt greit om du kun ønsker å ha tilgjengelig kontaktinformasjon. Men hvis du ønsker å fange opp og beholde nye kunder er det viktig å skape verdi og ha kunden i fokus. Gjør nettsiden om til noe kunden kan få mer ut av enn bare informasjon om deg og ditt firma.

Tilby noe gratis! Kunnskap er ofte noe vi kan gi vekk gratis og som kan gagne kunden. Vær raus! Gjør nettsiden din om til en ressurs for kunden.

La oss se på hvordan du kan gå frem…

Level 1 – Bygg din egen nettside!

Domene og webhotell

Først trenger du å ta kontakt med en domene og webhotell leverandør. Jeg har brukt Pro Isp AS siden 2006 og anbefaler de på det varmeste. Finn et ledig domene som du liker, og bestill et webhotell som er passe stort nok. Når domene er registrert vil du kunne logge inn og installere f.eks. WordPress derfra og deretter begynne å designe siden din. Webhotellet blir også epost leverandøren din slik at du kan sende og motta post fra den nye epostadressen din.

Rammeverk og nettsidebyggere

Webteknologien er kommet såpass langt i dag at jeg mener de aller fleste kan klare å designe en nettside selv. Jeg snakker HTML og CSS nokså godt, og jeg ser at det er ikke behov for å kunne det om du ikke skal ha spesielle funksjoner på nettsiden din. Den aller enkleste formen for en nettside er kanskje bare et bilde med kontakt informasjon på.

For å bygge nettsidene dine selv anbefaler jeg WordPress eller Squarespace sine nettsidebyggere som er nokså enkle å sette seg inn i. De har allerede et rammeverk og visuelle byggere slik at du enkelt kan sette opp en side slik du ønsker. Det finnes også flere alternativer der ute, så du må rett og slett prøve deg frem og se hva du liker.

Du kan bruke temaer til å forenkle byggingen enda mer. Squarespace kommer med noen innebygde temaer som du kan velge mellom som startpunkt for din design, mens WordPress tillater tredjeparts tema-design slik at du kan kjøpe temaer som du liker og bruke dem. Denne nettsiden bruker Avada, men jeg bruker også gjerne Divi eller andre temaer.

Se gjerne opplæringsvideoer fra YouTube eller Lynda, eller delta på webdesignkurs fra de største universitetene og firmaene i verden på undervisningsplattformen EdX.

Designprinsipper og designtrender

Som webdesigner er det viktig at du kan litt om design for du skal tross alt sette informasjon og bilder på en sånn måte at det er behagelig for øyet, og at det er logisk og lettvint for leser å forstå og å finne frem på siden din. Dette gir en god brukeropplevelse.

Noen eksempler på disse prinsippene er visuell balanse, justering, framheving, proporsjoner, bevegelse, mønster, kontrast og enhet.

Det kan også være lurt å følge med på designtrendene slik at siden din ser frisk og oppdatert ut. Noen designtrender i 2018 er f.eks. å bruke farge-gradienter, organiske former, variable fonter, mobil design prioritet m.m.

Level 2 – Sosiale medier, personvern og sikkerhet

Sosiale medier

Hvis du vil henvende deg med innhold til kunder bør du ha en integrasjon mot sosiale medier eller nyhetsbrev. Det er flere måter å integrere nettsiden med sosiale medier begge veier. For eksempel kan nettsiden din publisere artikler som du lager automatisk til sosiale medier og den kan også samle inn «liker» og delinger. Nettsiden din kan også vise siste nytt som du har delt på sosiale medier.

Personvernerklæring

Det er enkelt å sette opp tekst og bilder på en nettside, men nettsiden kan brukes til mye mer. F.eks. kan du bruke den til å samle inn informasjon om brukerene som du kan bruke til forskjellige formål. Et firma med kunderegister bruker kanskje nettsiden sin til å samle inn kundeinformasjon, mens et annet bruker samler informasjon om brukervaner for å optimalisere annonsering. I alle tilfeller der du samler inn personopplysninger trenger du en personvernerklæring som forteller hva slags informasjon du samler inn, hvem som forvalter den, hvordan den lagres og hva du skal bruke den til. Du må også fortelle at brukerene kan be om å få vite, endre og slette informasjonen du har om brukeren. Dette er noe jeg kan hjelpe å forfatte, men du må selv stå ansvarlig for den.

Sikkerhet og backup

Gode vanskelige passord hjelper veldig på sikkerheten. Men du må kanskje ha en form for sikkerhet utenom likevel i tilfelle du blir utsatt for hacking. En av kundene mine opplevde å bli hacket, selv om hun hadde et middels sterkt passord, og siden hennes ble slettet og erstattet med et skrytebilde fra hackerene. Vi klarte heldigvis å hente ut informasjon rett fra databasen og lagde en ny nettside med den informasjonen.

Oppdater nettsidene så snart oppdateringen er ute. Oppdateringene tetter ofte sikkerhetshull som hackere kan misbruke for å ta kontroll på siden din. Hvis kunden ønsker det pleier jeg å installere en plugin fra ManageWP som passer på «helsa» til nettsidene. Via den kan jeg oppdatere, ta backup av, analysere osv. nettsidene fra avstand. Jeg har også muligheten til å få beskjed med en gang en side er nede, slik at arbeid for å få den opp igjen kan begynne så snart som mulig.

Level 3 – Nettbutikk, søkemotorer og analyse

Nettbutikk

Hvis du ønsker å selge noe på nettsiden din kan du installere e-butikkløsninger med varelager til WordPress som f.eks. Woocommerce eller Magento, mens Squarespace har sin egen innebygde e-butikkløsning. Her kan du også installere betalingsløsninger som f.eks. Paypal, Stripe eller iZettle med integrasjon mot f.eks. Visma eller Fiken.

Søkemotorene

Hvis du ønsker at siden din skal rangere høyt på søkemotorene sine resultatlister da må du ha en god SEO eller Search engine optimization. Det innebærer å oppfylle en lang liste med kriterier som en nettside bør ha ifølge søkemotorenes algoritmer. Mange av dem er etiske og handler om universell utforming som igjen gjør internett til en god opplevelse for alle, mens andre handler om effektivisering og tilgjengelighet. Den aller viktigste handler om hva du kan bidra med til fellesskapet, altså om du har bra og originalt innhold. Her nytter det ikke å sakse inn andre sine artikler, det lukter søkemotorene lett.

Så vær deg selv og by på deg selv!

Analyse og annonse

Når du ønsker å ha overblikk over hvem og hva nettsiden din blir brukt til, og hvordan responsen er på annonseringen din, da trenger du analyse rapporter fra f.eks. Google Analytics eller Facebook Analytics. Når jeg sier hvem så mener jeg ikke eksakt ID men alder, kjønn, enhet, geografi, tid på døgnet osv osv.

Rapportene kan brukes til å maksimalisere effekten av annonseutgiftene.

Lesestoff

North Hill Music

Nordås Musikk & Media gir nå ut musikken under platemerket "North Hill Music".

FastTracker II

Det var et stort øyeblikk å gå fra Commodore Amiga med 4 kanaler til PC med Soundblaster og 32 kanaler! For en frihet...

TIND

TIND spilte egenprodusert progressiv rock som handlet om Mr. Haggleworth og hvordan han tenker å ta over verden.

Commodore Amiga

Datamaskin som et kreativt verktøy tar helt av når Commodore Amiga blir introdusert i 1985.

Commodore 64

Inspirasjon til å bli en musiker kan komme fra de mest usannsynlige plasser

LES MER I ARKIVET
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen til brukerene. Ok, det er greit!