FastTracker II

Veien hit og tilbake igjen

Det var et stort øyeblikk å gå først fra langsom programmering med Commodore 64 via tracking på Commodore Amiga med 4 kanaler, til PC med Soundblaster og 32 kanaler med FastTracker II! For en frihet…

Kreativiteten begynte for alvor å skyte fart med FastTracker II, som ble gitt ut i 1994 av Fredrik «Mr. H» Huss og Magnus «Vogue» Högdahl som var medlemmer av demogruppa Triton. Den siste utgaven av FastTracker II ble gitt ut i 1997. Jeg kunne eksperimentere med trinnvis panorering og stereo-effekter som jeg ikke kunne gjøre før. FastTracker kom med egen sampler og mulighet for å inkorporere samples for bruk i instrumentene slik at du kunne bytte samples når tonen gikk for høyt eller for lavt og dermed få et enda mer naturtro instrument. Idag er ikke bare de forskjellige tonene av et ekte instrument samplet, men også forskjellig intensitet per tone.

Bilde av lydkortet SoundBlaster AWE32
Skjermbilde av tracker programmet Renoise

En note om gangen?

Når man produserer musikk ved hjelp av tracker, så er ikke det helt ulikt en komponist gjør i det han skriver inn noter på et ark. Jeg kan prøve meg frem med forskjellige versjoner av en akkord eller nye akkorder og høre om det var veien å gå. Det er veldig tilgivelig å eksperimentere når man tracker. Man er ikke låst til en spillestil, som man ofte er når man spiller et instrument. Faktisk trenger man ikke et instrument i det hele tatt. Man kan komponerer de mest storslåtte verkene bare med tastaturet på datamaskinen.

Jeg tracker fremdeles og trives veldig godt med det. I dag bruker jeg Renoise som er en moderne tracker med mulighet for å tracke mer enn bare samples. Renoise takler også softsynther og den har mulighet for direkte innspilling av både midi og audio instrumenter. Utenom det pleier jeg å bruke Logic Pro X når det er snakk om litt større produksjoner med audio opptak og når jeg skal mikse i detalj eller mastre.