Et gruppebilde fra en fremtidig virkelighet.

Av: Sophie Moss, Marius Strøm Pedersen, Bjørn-Erik Nordås og Karoline Holhjem

Foto: Bror Tandberg

Det vil kanskje alltid finnes fornektere for hvorvidt mennesker er skyld i klimaendringene. Vi ser ofte naturkatastrofer, storm og flom bli knyttet til disse endringene, men så lenge folk kan argumentere mot at dette er naturens gang vil det trolig ikke dannes en global enighet. Forsøpling er en annen sak, her har vi ingen andre å skylde på og heller ikke et problem som går over av seg selv. Tvert imot er plast så fantastisk slitesterkt, at det heller brytes ned til mikroplast enn å råtne, noe vi vet er et mye mer problematisk å rette opp og enda farligere for fisk og fugler, som får det inn med maten. Det er med denne kunnskapen motiverende å se folk ta opp kampen i egne hender, for å bokstavelig talt rydde opp søpla til andre. I en artikkel skrevet for Harvest Magazine, ser vi nemlig dette, en gruppe på syv jenter som gjør sitt for miljøet.   

Et av bildene vi kan se i artikkelen er dette; en typisk norsk fjord fylt med søppel, materialrester, drivved og utstyr fra båtene. Vi ser også gjengen på syv jenter som smiler til tross for omstendighetene. Med den blasse fargen på søppelet kan vi tydelig se at søppelet har ligget der lenge og blitt utsatt for vær og vind. Det er umulig å si hvor mye søppel som ligger nedgravd i jorden eller som har sunket til bunnen av sjøen, men en ting vi kan si er at denne “stranden” har tilsynelatende vært mye verre, med tre store sekker i bakgrunnen som nesten allerede er fylt. Bildet forteller oss om et pågående oppryddingsarbeid som kan virke nytteløst i forhold til hvor mye søppel det er langs kysten, og hvor få mennesker det er som rydder. Gruppen i bildet virker så liten i forhold til omgivelsene. Likevel gir de et inntrykk av å være motiverte til å fullføre oppgaven sin. Bildet skildrer på mange måter risikoen for en mørkere fremtid. Med artikkelens overskrift i bakhodet, kommer det raskt tanker om feriebilder i fremtiden, fra turer langs norskekysten, som ikke vil se ut som de har gjort tidligere. Steder som en gang brakte oss mye glede, kan i fremtiden bringe ulykke. Vi får inntrykk av at dette kan være et gruppebilde tatt fra en fremtidig virkelighet. 

Vi kan ikke snakke om dette bildet uten å nevne bildekulturen vi har i Norge. Selv i mange alvorlige nyhetsartikler eller mediehendelser, står vi nordmenn og smiler. Siden menneskene i bildet smiler og ser tilfreds ut, kan bildet tolkes som om de har funnet en skatt, fremfor en haug med søppel. Det kan nesten gi inntrykk av at de har valgt å posere på søppelet med stolthet, og av ren tilfeldighet, uten tanke på hva bildet kan tolkes som i etterkant. Vinkler vi dette fra et annet perspektiv, kan vi se at smilene deres viser stolthet og glede i det arbeidet de gjør. Vi har satt oss selv i en uheldig situasjon, og det beste vi kan gjøre nå er å ta tak i den. Ved å vise glede i å rydde strendene våre kan man spre budskapet om miljøbevissthet og inspirere andre til å legge mer tanke i avgjørelsene sine. Vi tenker bildet har som mål å bidra til at fler og fler melder seg frivillig til å delta på slike aksjoner. 

Litteraturliste

Tandberg, B. (2019) En strandferie som stinker. Sist endret 01. desember 2019:

https://www.facebook.com/groups/StrandryddingEkspedisjonSeljetilSolund/permalink/401595630725090/